Hoe kun je hout kloven?

3 houtklover

Hout kun je op verschillende manieren kloven. Als je grote stukken hout wil kloven kun je gebruik maken van een kloofhamer of een kloofbijl. Met een kloofhamer kun je een metalen wig maken. Een kloofbijl hoeft niet scherp te zijn maar is wel erg zwaar. Hierdoor kan het een groot stuk blok hout uit elkaar kunnen duwen. Daarnaast kun je ook een houtklover gebruiken voor het kloven van hout. Dit is gereedschap die speciaal gemaakt is voor het kloven van hout. Een houtklover kun je in bouwmarkten komen waar ook andere apparaten te koop zijn zoals een Compressor of een elektrische boor.

Waarom moet je houtkloven?

Het is belangrijk dat je hout klooft met bijvoorbeeld een kloofhamer of een Houtklover. Het kloven heeft namelijk voordelen voor het hout. Ten eerste kan het helpen om het hout sneller te laten drogen. Hierdoor kan het vuur beter en langer branden maar ook sneller aangaan. Doordat de stukken hout kleiner en lichter worden door het kloven zijn ze een stuk handzamer. Door de verkleinde grootte passen de stukken hout beter in de kachel. Daarnaast gaat het aansteken ook sneller wanneer de stukken al wat kleiner zijn. Dit zal dan minder tijd in beslag nemen.

Welke drie houtsoorten kun je het beste met de hand kloven?

Beukenhout is de eerst soort die we gaan bespreken. Deze soort hout is erg hard en springt meteen uit elkaar wanneer je een kloofmes op dit stuk hout gebruikt. Daarnaast wordt het hout op een mooie, nette manier uit elkaar gesplitst. De volgende houtsoort is eiken hout. Ook deze soort is hard. Het verschil met beukenhout is dat eikenhout minder mooie rechte blokken afgeeft omdat deze soort hout veel dradiger is. Tenslotte bespreken we essenhout. Deze soort is iets minder hard dan de vorige twee houtsoorten. Essenhout is een lichte houtsoort waardoor de productie snel gaat