Bewegen over een begaanbare vloer

vakkenkast

Een belangrijk deel van ons leven speelt zich af op iets waar we nauwelijks aandacht aan besteden, de vloer. We lopen en bewegen ons door de ruimte toch voornamelijk over de vloer. Daar beginnen we al vroeg mee, als kind leren we dat een lege vloer het makkelijkst begaanbaar is. Dit gegeven moet eigenlijk meegenomen worden in de rest van ons leven. Ons huis rusten we uit met boekenkasten en ook in grote ruimtes in begaanbaarheid belangrijk. In magazijnen worden magazijnstellingen gebruikt om de spullen van de grond te houden. Want begaanbaarheid op de werkvloer is misschien nog wel belangrijker dan in ons eigen huis.

Een vrije vloer

In magazijnen zijn pallets een makkelijke manier om de vloer vrij te houden. Ze kunnen zware producten dragen en zijn makkelijker verplaatsbaar dan de producten zelf. Al die rare en grote vormen worden compact gemaakt op een vierkant van hout. Dat vierkant is makkelijk te verplaatsen met een heftruck. Maar ook die machines hebben de ruimte nodig, op zijn minst de breedte die ze zelf zijn en eigenlijk nog iets meer aan beide kanten. Het is niet gewenst om met zo’n machine over spullen heen te rijden dus een open en geordende ruimte is van groot belang.

Ook de pallets van de vloer

Een nadeel van de pallets is dat wanneer ze niet gebruikt worden ze alsnog ruimte innemen. Ze vormen zelf een rommel en verstoren de opgeruimde ruimte. Stapelen gaat redelijk goed tot een bepaalde hoogte. Dan kan het voorkomen dat de stapel vrij instabiel wordt en uiteindelijk zelfs gaat schuiven. Een oplossing kan zijn om de pallets op kleinere stapels op te bergen. Een nadeel hiervan is dat er enorm veel ruimte wordt verspilt. Van een paar kleine stapels een veilige hoge maken is veel efficiënter. Dit kan met palletstellingen die daarvoor zijn ontworpen. Zo kunnen ook de materialen die de vloer vrij houden zelf van de vloer blijven.