Weet jij wat een stopcontact is?

De meeste mensen hebben stekkers in hun huis en gebruiken ze elke dag, maar weten ze eigenlijk wel wat een stopcontact is? Een stopcontact is eigenlijk een gat in de muur waar je dingen insteekt. Het is meestal gemaakt van metaal of plastic en heeft twee of drie pinnen die in de stekker van een elektrisch apparaat of toestel passen.

Hoe werkt een stopcontact? 

Een stopcontact werkt doordat er twee verschillende soorten draden in komen, een van de hoofdstroombron en een van de aarde. De draden zijn meestal gekleurd, zodat je kunt zien welke draad wat is. De hete draad, meestal rood, voert de stroom van de stroombron naar het apparaat. De witte draad, die neutraal wordt genoemd, voert de stroom terug naar de stroombron. En de groene draad of blanke koperdraad, de aardedraad, voert overtollige stroom weg van het apparaat en terug naar de stroombron.

Waarom hebben we stopcontacten nodig? 

We hebben stopcontacten nodig omdat ze een plaats bieden waar we onze elektrische apparaten en toestellen kunnen aansluiten. Ze houden ons ook veilig door de overtollige stroom een plaats te geven zodat die onze apparaten niet beschadigt.

Inbouw en opbouw stopcontacten

Over het algemeen hebben we twee soorten stopcontacten, namelijk opbouw en inbouw stopcontacten. Zoals het woord al verklapt wordt een inbouw stopcontact in de muur geinstaleerd. Het is een stuk netter als een opbouw stopcontact, maar kan niet overal worden geplaatst. Zo zien we vaak in garages opbouw stopcontacten, omdat hier geen bedrading in de muur kna.

Stopcontacten zijn een noodzakelijk onderdeel van onze huizen en levens. Ze bieden ons een plaats om onze elektrische apparaten en toestellen aan te sluiten en ze houden ons veilig door de overtollige stroom een plaats te geven. Denk je dat je ze anders gaat gebruiken nu je er meer over weet?