Vetvrij papier is onmisbaar in elke keuken

vet vrij papier

Consumenten zijn steeds meer milieubewust en geven hierdoor meer de voorkeur aan natuurlijke milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen. Vet vrij papier bootst het systeem van de natuur na. Net als bij de bladeren is het bedekt met een dunne laag wasachtig materiaal om uitdroging te voorkomen. Het is biologisch afbreekbaar, composteerbaar, voelt aangenaam aan en is kosteneffectief.

De productie ervan neemt steeds meer toe mede door steeds meer hernieuwde bronnen, zoals: houtpulp en plantaardige oliën. Leveranciers als zowel in de voedselbereiding bieden hierdoor op een efficiënte en aantrekkelijk manier hun voedselproducten aan zonder zich zorgen te maken over het milieu.

vet vrij papier

Steeds meer horecagelegenheden kiezen voor vet vrij papier

Dit fenomeen kan direct worden gekoppeld aan de eigenschappen van het materiaal. Het is daarom dan ook geen verrassing dat het voor veel doeleinden wordt gebruikt. Om het papier zo effectief mogelijk te laten zijn, is het vetvrij papier van nu doordrenkt met was. Het doel ervan is simpel, papier coaten met een veilige was voor het creëren van een antiaanbak. Vooral in de horeca is het populair om op deze manier te voorkomen dat voedsel bij het bereiden ervan aan de oppervlakken blijft kleven.

1. Bodembedekking: het papier is ideaal voor het bekleden van bakplaten of schalen die in de koeling moeten afkoelen. Koekjes, snoepjes en chocolaatjes zullen hierdoor eenvoudig lossen.

2. Keukenblad bescherming: professionele keukens kunnen niet zonder een oppervlaktebeschermer bij het uitrollen van deeg. Vooral als het een erg plakkerige deegsoort is, kan het al gauw rommelig worden.

3. Eten inpakken: een lunchpakket, sandwiches, fruit en meer, zijn beter af in een zakje van vetvrij papier. Aluminium en plasticfolie zijn milieutechnisch niet oké. Plasticfolie zit bovendien vol ftalaten(weekmakers).

4. Kaas en vleeswaren: wanneer hotelblokken kaas, hele worsten en hammen vooraf worden gesneden voor bijvoorbeeld de lunch, dan is antiaanbakpapier dat niet plakt perfect om af te dekken.

5. Bloem zeven: welk gerecht je ook maakt waar bloem in zit, het zal toch eerst gezeefd moeten worden. Een stuk papier dat niet plakt, werkt dan het makkelijkst. Zeef het erop uit, pak het via het papier op en giet het in een kom.

Waarom zijn alternatieven minder in trek?

Antiaanbakpapier is makkelijk om mee te werken. Plastic huishoudfolie daarentegen kan ten eerste niet tegen warmte en is lastig om uit te rollen door zijn plakkerigheid. Aluminiumfolie kan weer niet bij elke etenswaar gebruikt worden, omdat het een chemische reactie kan aangaan. Je zult bijvoorbeeld een palingboer op de markt nooit een pondje paling inpakken met aluminiumfolie. De mogelijke aanwezigheid van kwik in de paling kunnen voor gaatjes zorgen in het aluminiumfolie vanwege de chemische reactie.