Is veiligheidskunde een vak?
Veiligheidskunde is een zeer breed georiënteerd vak. Er zijn zeer veel situaties waar de veiligheid voorop moet staan, maar steeds opnieuw vraagt het een andere benadering. Denk aan veiligheid met elektriciteit, dat is heel iets anders dan beveiliging met een giftige bodem. De opleiding is daarom vier jaar, en je kan hem op HBO niveau volgen. Met andere woorden: veiligheidskunde
is echt een vak en ook een vak apart. Je kan uiteraard BHV’er worden, maar daar houdt het zeker niet bij op. Veiligheidskunde is veel meer dan alleen brandblussers installeren voorlichtingen geven over het gebruik van veiligheidsapparatuur. Als je de opleiding volgt, kan je cybersecurity doen, maar ook veiligheidsplannen opstellen voor bouwbedrijven. Binnen de opleiding wordt er vaak wel voor een specialisatie gekozen, maar alsnog ben je als expert in veiligheid op veel verschillende fronten in te zetten.
Wat zijn specialisaties binnen veiligheidskunde?
De veiligheidskunde heeft een eigen vereniging: de NVVK. De Nederlandse Vereniging Veiligheid Kunde. Binnen de vereniging is er een opsplitsing van bepaalde vakgebieden. Dat zijn onder andere: elektrotechniek, railveiligheid, sociale veiligheid, incidentonderzoek, brandveiligheid en de WESP (Working equipment Safety Platform). Ook is er nog een groep die de veiligheid in de zorg waarborgt. Je kan dus vrijwel altijd een specialisatie vinden die bij je past als het werken met veiligheid je aanspreekt. Van werken in de bouw tot werken met mensen of met transport. Overal moet wel een bepaalde veiligheid worden gewaarborgd. Zoek daarom ook hulp van een specialist als je een klus hebt voor een medewerker veiligheidskunde. Vraag ook na of je behoefte hebt aan een hoger of middelbaar veiligheidskunde.