Draag jij ook een helm tijdens het snowboarden?

goede-snowboards

Ga jij deze winter ook op wintersport en twijfel je nog of je een snowboard helm wil dragen? Ga dan eerst eens na of dit wellicht ook verplicht is in het gebied waar je naar toe gaat. Er zijn natuurlijk allemaal voordelen van het dragen van een helm, zoals het beschermen van je hoofd wanneer je onverhoopt een ongeluk krijgt of valt tijdens het snowboarden en het verminderen van de kans op ernstig letsel. Dat alleen al is een goede reden om een helm te dragen, maar de kans is groot dat je je überhaupt niet af hoeft te vragen of het dragen van een helm een goed idee is, omdat het al verplicht is in het gebied waar jij naar toe gaat.

Snowboarden en skiën in Italië

In Italië is het dragen van een helm tijdens het skiën en snowboarden voor kinderen jonger dan 15 jaar verplicht sinds 2005. Waarschijnlijk wordt dit binnenkort aangescherpt, het dragen van een helm zal dan verplicht zijn voor alle minderjarigen. Draagt je kind geen helm, dan kan dat een flinke boete opleveren. Op dit moment is het dragen van een helm nog niet verplicht voor volwassenen, maar het wordt natuurlijk wel aangeraden. Houdt hier ook rekening mee bij snowboard bindingen kopen.

Een helm in Zwitserland of Oostenrijk

In Zwitserland zijn ze een stuk makkelijker dan in Oostenrijk, hoewel het dragen van een helm ook daar aangemoedigd wordt. In de praktijk zal je dan ook weinig mensen zonder helm op de pistes zien. Officieel is het echter niet verplicht, ongeacht de leeftijd. Ook kinderen hoeven in Zwitserland dus geen helm te dragen. In Oostenrijk ligt het wat anders en is het opletten geblazen, daar mag elke deelstaat namelijk zelf bepalen of zij een helm verplicht stellen of niet. In een aantal deelstaten geldt daarom dat kinderen tot en met 14 jaar een helm moeten dragen, niet alleen tijdens het skiën of snowboarden maar ook bij andere activiteiten op de piste. Er zijn ook enkele deelstaten waar geen helmplicht is, ook niet voor kinderen. Zorg toch voor een veilige snowboard helm!